Portakal şerbetli kek tarifi

Müjgan Yurtseven'den ister çay yanında, ister yemek sonrası yiyebileceğiniz harika bir tatlı tarifi...



Müjgan Yurtseven'den ister çay yanında, ister yemek sonrası yiyebileceğiniz harika bir tatlı tarifi...
Tarif defterimden;
Portakalın suyu ve rendelenmiş kabuğuyla hazırladığım şerbetin keke verdiği mis aromasıyla çok beğenilen ve birçok arkadaşımın defterinde yer alan tariflerimden biri… 
 
İster çay yanında, isterseniz yemek sonrası tatlısı olarak üzerine bir parça kaymak veya vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz. Tarif sonuna eklediğim notlara göz atmayı unutmayın!
 
Servis: 25 cm'lik ortası delik yuvarlak kek kalıbı
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
 
Malzemeler:
Kek için;
150 gr tereyağı
150 gr toz şeker 
3 orta boy yumurta
150 gr un
1 paket kabartma tozu, 10 gr
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için

 
Şerbeti için;
3 adet kalın kabuklu portakal
300 ml taze sıkılmış portakal suyu
150 gr toz şeker
1 limon suyu

 

 
Yapılışı:
*Öncelikle tereyağı ve yumurtayı yarım saat önceden oda ısısına alın.
 
**Kek kalıbına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürüp hazırda bekletin.
 
*Tereyağı ve şekeri mikser ile kremamsı bir kıvama gelene kadar yaklaşık 3-4 dakika çırpın.
 
*Yumurtaları ekleyip 2-3 dakika daha çırptıktan sonra un ve kabartma tozunu harmanlayıp eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Mikserin düşük deviri ile karışım homojen bir kıvam alana kadar 2-3 dakika çırpıp kalıba dökün. 
 
*5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. 
Kek fırında pişerken bu arada şerbeti hazırlayalım;
*Portakalları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra rendenin iri tarafıyla rendeleyip sos kabına alın (portakalın sadece kabuğu, yani beyaz bölümüne gelmeyecek gibi rendelenmeli). 
 
*Kabuklarını rendelediğiniz portakalların içlerini de sıkarak kabukların olduğu sos kabına alın (yeterli olmaz ise 3oo ml ye tamamlayın). 1 limon suyunu da ilave edip ocağa alarak orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 15 dakika pişirip ılınması için kenara alın.
 
*Pişen keki fırından alarak 5 dakika kadar kalıpta ilk sıcaklığının geçmesini beklettikten sonra servis tabağına geçirin. Üzerine kaşık yardımıyla ılınan şerbetin suyundan gezdirin, kabukları ve isterseniz Hindistan cevizi rendesiyle süsleyip tamamen soğuduktan sonra servis edin.
 

Notlar:
*Keki oval veya yuvarlak orta boy cam veya seramik fırın kabında da pişirebilirsiniz. Eğer böyle yapacaksanız kalıptan çıkarmanıza gerek kalmadan şerbeti döküp aynı kapta servis edebilirsiniz.
 
*Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğinden fırınınızı kek pişirdiğiniz ısıya ayarlayın.
 
Afiyetle sevgiyle kalın…
 
 



68a95823e41440d2b76804f1924e2500

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Victoria's Secret mankenlerinin makyajsız halleri

Tansiyon düşüklüğü nedeni nedir? Düşük tansiyona (tansiyon düşmesi) ne iyi gelir? Tansiyon düşünce yapılması gerekenler...

Sıcak havalarda terletmeyen saç modelleri